Belgium 1997

Tölgyessy Péter

1997 június 5 és június 14 között, azaz pontosan húsz évvel(!) ezen írás gépelése előtt a belgiumi Leuvenbe jártunk egy hat fős csapattal, Zs. meghívására.
Nemrégiben előkerült a túra írásos emléke, az úgynevezett hajónapló. Ennek felhasználásával készült ez a leírás, zölddel az eredeti, feketével a ma hozzátett szöveg látható.
A zöld szöveget igyekszem csak akkor módosítani, ha az eredeti kézírás szerinti szöveg már az érthetőség rovására menne.

A "cég" tulajdonában levő 6 személyes Ford Transitot sikerült kölcsönkérni az utazásra, így elég kényelmesen cuccolhattunk, volt helyünk bőségesen.

Indulás Szombathelyről, 1997 június 5-én csütörtök reggel 4 óra 20 perckor.
Z. még utoljára irány javasolhat. Csepreg.
5.32-kor Sopronnál átléptük a határt.
G. a Mithfahrer. Követjük a 16-os utat.
6.30, Bécs tábla.
7.15. Talán kikeveredtünk Bécsből.
7.40. Kis pihenő St.André.
8.12. Átkeltünk a Dunán. Melegszik az idő.
9.00. Duna mellett kis pihenő:
9.30. Elhagytuk a Dunát. Mégsem.
9.50. Z. átaludta a kirándulás egyik Hi-fi boltját Gronn előtt. Balról a Duna, jobbról olykor egy-egy város.
10.25. Greining után elhagytuk a Dunát és a 300. kilométert.
11.05. Linz
11.40. Linz. Dunapart. Ebéd. Séta. Tőmondatok.
13.00. Passau előtt kb. 20 kilométer, 4 csillagos WC Duna-parton panorámával. Az említett intézmény használata
13.25. Átléptük a határt.
(Az osztrák-németet.)
14.20. Eichendorfban városkanézés, fagyizás, zsemlye, kalács, képeslap helyett csak bélyeg vásárlás.
Ebben az (inkább) faluban azért álltunk meg, mert itt született G. édesanyja, későbbi anyósom.


Eichendorfi utcarészlet

16.30. Landshutban Landshutert ittunk, a miénk dupla annyiért háromszor rosszabb sör volt. Megérte, csak bennem maradjon ennyi pénzért.
(Ezt ki írhatta? Talán Z.?)
17.30. Otthonról 600 km-re vagyunk Lindkirchennél.
18.50. Majd 14 és fél órája vagyunk úton, rövid pihenő egy szép várral szemben.
Ma sok szépet láthatott az, aki éppen nem aludt el a korai kelés okozta fáradtságtól, de haladni sajnos alig haladtunk. (
Mert nem autópályáztunk, inkább autóztunk szép helyeken. Ez nálam általában koncepció, ha csak nem sietek nagyon valahová.) Fel tovább kempinget keresni.
19.20. Valahol Weißenburg alatt egy kis tó partján találtunk egy kempinget. Az árról tárgyalásokat kezdeményeztünk a személyzettel. Miután ezek eredményre vezettek, 55 DM-ért elfoglaltuk a szállást.


Sátorverés a kempingben

20.00. Sátorállítás, zuhizás 1 DM-ért (ez pont három magyar legény meleg víz adagja). Vacsora, majd a helység nevezetességével egy pilseni típusú sörrel ismerkedési estet tartottunk. Kis "macskázás" után nyugodt pihi
(a sátrakban).

Június 6. péntek
Ébredezés. Madárcsivitelés, 14 °C, kelő nap. Mosakodás, reggeli, kacsák reggeliztetése.


A csapat, útközben, valahol
Az egyetlen kép, amelyen valamennyien rajta vagyunk


8.15. Tankolás, 1,169 DM/L, össz: 30 DM. Rövid "autópályáztatás".
10.50. Leányok megpisiltetése Mühlhausenben. Tovább. (a lenini úton).
10.30. Speyer. Rajnai átkelés, városnézés. Megtekintettük a dómot. A parkoló közelében egy magyar étterem volt, magyar személyzettel. Sajnos csak fél óra tartózkodásunk volt, pedig nagyon szép város.
Speyerben nem fényképeztem, illetve amit, az nem lett túl jó. Szerintem az óriásinak tűnő dóm bele sem fért volna egy képbe. De azért egy képeslapot nyilván vettünk, mert az még ma is megvan, íme:



13.45. Megállás egy erdőszélen ? után. A német rendőr tanoncok itt gyakorolják az igazoltatást.
Egy útszéli parkolóban álltunk meg, pár perc múlva néhány rendőrautó érkezett, többtucatnyi rendőrrel. és minden arra járót betereltek a parkolóban igazoltatás céljából. Minket, külföldi rendszámos turistákat nem igazoltattak...
14.17. Átfordult az 1000 kilométeren a kilométer számláló, Kaiserslauternből kifelé tartva, a külvárosban.
16.00 Besseringen-ben megállás. Nagyon finom sört ittunk egy szép kerthelységben, nagyon kedvesek voltak a felszolgálók és még egy felemás szemű kutya is emelte a hangulatot.
17.00. A Mosel folyón keresztül átléptük a luxemburgi határt.
18.00. Megálló Bissen után, mivel eltévedtünk.
19.05. Megálló egy kis faluban, tankolás belga frankért. Csak P.
(azaz én) tudta megértetni magát a benzinkutas asszonnyal. 999 frankot fizetett.
19.18. Átléptük Belgium határát, nem is volt határállomás, csak egy felirat.
21.05. Megérkeztünk Leuven-be. A belvárosban rengetek a szűk egyirányú utca, ezért nehezen találjuk meg Zs. lakását.
21.45.-kor állunk meg . Abban a percben magyar emberrel találkozunk. Felköltözés, szobaelosztás. 8-> Zs, R, Z, 7-> M,T,Gy,G.

Június 7. szombat
Ébresztő - ki több, ki kevesebb alvás után, 8.15-kor légkalapács-csicsergésre. Szerény reggeli. Kissé elnehezülten indulunk városnézésre. Némi tanakodás a templom előtt - a szent épület és a zsibi elsőbbségét (időbeli) illetően.


Az útleírás által nem említett csodálatos leuveni városháza

Templom: részben restaurálás alatt, nem túldíszített, szadistoid freskók.
Zsibi: lemezek, poharak. Telefonkártya: nulla! Sörözés, majd Hi-fi. A közelgő zuhé miatt (ill. erre hivatkozva) pár órás alvás otthon. Vacsora/estebéd után séta a Begina-házakhoz(?) sörözés (Hoegarden...). Otthon Teng izgatott várása - megérkezik! Sörözés a Doumus(?) 2 l, menü sör + Gy-nak specialitás.
Folytatás a kék ... ...Caféban. Barbar + gyümölcsös + virágos specialitás. Ágybaájulás.

Június 8. vasárnap
Egy átitalozott éjszaka után álmosan ébredtünk fél nyolckor. Kilenc órakor összeszedelőzködtünk és negyed óra múlva már úton voltunk a kincseket sejtető bolhapiac felé, Liège-be.
Egy emlék: voltak nyelvi nehézségeink, autópályán egy ideig Liège táblákat figyeltük, ezt azonban talán a Luik váltotta fel, de rájöttünk, hogy az ugyanaz a város, Belgiumban nem belgák élnek, hanem vallonok és flamandok - már ha az egyéb odakerülteket nem számítjuk - ez okozhat néha ilyen (vagy amolyan) anomáliát.
Autópályáról keveredtünk be a városba, ahol néhány kört kellett leírnunk, mire parkolóhelyet találtunk (csináltunk).Történetesen amint P. bravúrosan befordult egy ... parkolóhelyre, felszabadult mellettünk néhány hely. A katedrális parkolójából sétáltunk a
Meuse folyó partjára. Alig kezdtünk a part mentén ... bolhapiac sátrai között nézelődni, a sötét felhőkből eleredt az eső. Kicsit kedvünket szegte ugyan a borongós idő, a piac hangulata azonban valóban kedélyes volt. Virág, fűszer, illatszer és élelmiszerek illata terjengett a levegőben. Sajtok, tengeri herkentyűk, sütemények kapri és olajbogyók, sült csirkék és kolbászok zamata meghozta étvágyunkat. Régiségeket keveset árultak. Lassan elállt az eső és a portékáikat hangosan árulók során végigértünk. Elindultunk megnézni a várost. Két térkép tanulmányozása után sem az eszünk(?), hanem az érzéseink után indultunk megkeresni a Citadellát, amihez 377 lépcső vezet.

   
Liège lépcsői, alulról és felülről

Liège szinte minden utcáját és terét lezárták
(?). Ez nehezítette a közlekedésünket és csúfította a város képét.
Rátaláltunk a lépcsőre és viszonylag rövid időn belül meghódítottuk a csúcsot. Elénk tárult Liège nem osztatlan sikert arató látványa.
(Tényleg nem szép városként sejlik fel, még ennyi idő távlatából sem.) Az Igazságügyi Palotának most a hosszan elterülő tetejét tekintettük meg (korábban az udvarán jártunk a reneszánsz árkádos épületnek). Zegzugos utcákon jutottunk be ismét a városba. A szomjúság és kalandvágy beűzött egy sörözőbe. Gy. (azaz én) franciálul rendelt nekünk két sört, két capuccinót és két limonádét. Még szerencse, hogy hatan indultunk útnak, így valaki mindig meg tudja értetni magát keze, lába segítségével.
(Ezt most nem értem, micsoda? Annak előtte két évig tanultam franciát, akkor még azért csak tudhattam pár szót...)
Fél öt körül indultunk el megcsodálni belülről is a katedrálist Éppen mise folyt a templomban, így leültünk a padokba és hallgattuk a dallamosan szóló francia nyelvet.
Utunkat öt órakor Maastricht felé folytattuk tovább, Hollandiába szinte észrevétlenül gurultunk át. A parkolással ismét gondunk támadt, de ügyes sofőrünk kitűnően megoldotta. Sétáltunk egyet a belvárosban templomok, régi házak és néger dallamok között.
18.50.-kor indultunk ideiglenes otthonunk felé. Hangulatos, kis forgalmú utakon értünk haza. Zs. mesés étellel várt bennünket. Mindenkinek ízlett, csak Gy. volt egy kicsit bizalmatlan. Később megbékélt a krumplipürével és felfújttal. A jóleső vacsorát követően Zs szobájában sörözgettünk, beszélgettünk.
A fiúk átszállították Nico-hoz a művészektől
(?) örökölt szófát. Holnap 7.30-kor kelünk. Irány: Brugge.

Június 9. hétfő
Cél: Gent, Brugge. Ébresztő: 7.15. Indulás: 9.10.
Miután hősiesen keresztül küzdöttük magunkat Brüsszelen, délben megérkeztünk Brugge-be.


"Brűzsi" utcarészlet.
Nem a legszebb, pedig talán ez volt a legszebb belga város


Amíg T. felderítette a múzeum nyitvatartási időket, addig a többiek sört ill. kávét fogyasztottak. Kis félreértés miatt árengedményt kaptak a pincérektől. A csatorna partján bevártuk T.-t, és a Városi Múzeumba vettük az irányt. 200 belga frank a belépő de jó sok festményt lehet nézni. Utána a Boldogasszony templomot közelítettük meg egy romantikus kis hídon át, sajnos a kufárokat nem űzték ki belőle, pedig szép szobrok vannak.


A romantikus híd

Utána szétszóródott a csapat, mindenki egyénileg kereste fel a város nevezetességeit. Mi
(a hajónapló ezen rovatának írója) a Memling Múzeumban kezdtük, képeslapok beszerzése után a fő térre - Grote Market - mentünk. A tegnapi nap után nem volt kedvem felmenni az Őrtoronyba, csak alulról csodáltuk. A Burg(?) téren nemzetiségi zenészek működtek. Egy család rájött, hogy magyarok vagyunk, az Egis-es szatyrot látták meg a kezünkben. A tér nagyon szép volt, mint általában a hangulatos utcácskák, ahol sétáltunk. 18 óra után indultunk a tengerhez. T. még nem látta, így nagyon örült, amikor Oostendénél megláttuk. (Ez a legsivárabb tenger, amit valaha láttam és még csak nem is az óceán, inkább a Csatorna.) Térdig belegázolt, sőt meg is kóstolta. P.nek jó szeme van, látta Amerikát is a partról  (később rájöttünk, hogy csak kamuzott.) Megjegyzés: Ha esetleg láthattam is volna valamit, az esetleg Anglia lehetett volna, de nyilván még azt sem.
Este 23 óra után értünk haza.

Június 10. kedd
Induló km óra állás: 1940 km
Cél: Luxemburg
Ébresztő: 7.20.
Indulás: 9.10.
Ébresztő és mosakodás után rövid kódorgás a kihalt városban kaja után. Minden próbálkozásunk hiábavalónak bizonyult, a belgák 9 előtt nem kelnek és nem is esznek. Reggeli után ALDI-zás, rácsodálkozás a fogyasztói társadalom gyöngyszemeire. 9.45.-kor hagytuk el a várost.
Izgalmas út, fogytán az üzemanyag.
Még a határ előtt Bastogne-ban 4,85 l gázolajat tankoltunk, hogy kihúzzuk a határig.
(Luxemburgban ugyanis jelentősen olcsóbb volt üzemanyag, Luxemburg már akkor is adóparadicsomként működött, a határ környéke tele volt benzinkúttal, a környékbeli belgák nyilván oda jártak tankolni. Luxemburg határán tankolás (60 l) és "shoppingolás". 13.00 körül megérkeztünk Luxemburg városba. Rövid keresgélés után letettük a kocsit egy park mellett. Fizettünk 80 belga frankot két óráért és elindultunk várost nézni. A viadukt és a túloldali csodálatos házak úgy megbabonáztak minket, hogy feledve melyik oldalán is vagyunk a városnak, átmentünk a hídon. Majd rövid tájékozódás után vissza egy másikon a történelmi városrészbe.


Luxemburg - fiatal pár a viadukt előtt


Luxemburg - lány a hídon


Luxemburg - lány haragokkal


Láttunk több templomot, a főherceg palotáját elölről és hátulról. Továbbá szép utcákat és kazamaták WC-jét.
Hazafelé a kastélyok völgyén át vezetett az utunk. Megtekintettünk néhány romot, de nem tudtunk sörözni.


Romkastély Luxemburgban

A határon ismét tankolás. Otthon makaróni, pedig végre kenyérhez is jutottunk.
Fürdés és pihi.
Nekem akkor sem, de utólag visszaemlékezve sem tetszett Luxemburg. Sok szépet láttunk utunk során, de ez az ország és ez a város nem tartozott közéjük. De ez persze csak egy magánvélemény.

Június 11. szerda
2391 km
Leuven, Brüsszel, Antwerpen.
G. és T. navigációjával keressük a helyes utat.
11.20. Beértünk Brüsszelbe. Parkolóhelyünket már két nappal ez előtt kinéztük. Egy modern stílusú székesegyház parkja mellett álltunk le.


A fent említett templom

Az eső elől szent menedéket a templomban találtunk. A zuhé elállt. A metrózás kicsit sokba kerülne, ezért autóval megyünk a belváros felé (1 menetjegy 50 belga frank)
(Mivel hatan voltunk, ezt kell hattal szorozni...)
13.29. Találtunk egy parkolóhelyet a belvárosban.
Ami a naplóból kimaradt: A parkolóhely a kínai negyedben volt, egy olyan kínai bolt előtt, ahol zsákban mérték a rizst, és különböző nekünk egzotikusnak tűnő kínai ételeket árultak, teákat zacskókban, és talán bambuszrügyeket, meg mindenféle szószokat . Ehhez a helyhez meglepően közel volt Brüsszel régi fő tere, a Grand Place és főleg a Manneken Pis, a híres pisilős szobor. Hogy mitől annyira híres, máig nem értem, maradjon a belgák titka. Azért nagy volt az öröm, amikor megtaláltuk.


A pisilős kisfiú szobra

A városból kifele menet láttuk továbbá az Atomiumot, de meg sem próbáltuk közelről megnézni, azt hiszem, egyikünket sem érdekelt különösebben. Brüsszel megtekintésére több napot kellene szánni, nekünk azonban csak néhány óra jutott.
Séta a belvárosban, néhány templomot és a király lakhelyét néztük meg parkolóhely váltással.


A királyi palota

Itt egy csillagozott rész következik a naplóban, mely szerint:
Z.-t gyötri a sör utáni vágy, vagy inkább a sörözővel együtt járó pisilési lehetőség. Minden próbálkozásunk hiábavalónak bizonyul. Körbe jártuk a környéket, sehol egy toilettes kricsmi. A idő és Z. sürget, így beültünk a legközelebbi sörözőben Hatan két sört rendeltünk így aztán kinéztek bennünket. Így csak a sürgős esetek keresték
(?) meg a toilettet.

18.00. körül indultunk tovább Antwerpen úti céllal.
19.00. Antwerpen. Sétáltunk a városban és megnéztünk néhány templomot kívülről. A csatorna partjától most nem a tenger felé láttunk el, de láttunk néhány tengerjáró hajót.
20.30. Indultunk haza.
Antwerpen szép volt, sajnos csak nagyon kevés időt töltöttünk ott.
20.45. Megálltunk egy benzinkútnál ügyes-bajos dolgaink intézni.
21.30. Repülőgépek, vagy UFO közeleg a magasban. Megállunk közelebbről is megszemlélni a jelenséget. Kicsit csalódtunk, csak csak repülők és mellettünk a leszállópálya. Mindenki magasabbra helyezkedik és mint a kíváncsi gyerekek, bámuljuk a gépeket..
22.10. Hazaértünk Leuvenbe. Miután megtettük szokásos köreinket, Gy. bravúrosan megállt egy fa és egy autó között.
Erre a parkolásra két nap múlva még visszatérünk.
Vacsora és egy kis beszélgetés után nyugovóra térünk. Holnap kicsit pihenünk Leuvenben.

Június 12. csütörtök
Ébredés 8.30 - 9.00 között.
Szabadprogram.
Reggeli után (kb. 10.30.-kor) kávéztunk egy "exkluzív" vendéglátó-ipari egységben kávépörkölő, -őrlő és -főzőgépek társaságában.
T. megfejtette a kávéfőzés helyi titkát. (Még a belgák pár lépéssel előtte járnak.)
Kávé után ALDI-zás. Apró holmik bevásárlása. Otthon ebéd. Délután kószálás a városban, ki-ki a párjával. 1/2 5-kor találka a Domus-nál. Rövid nyelvi próbálkozás után rengeteg sörkülönlegesség társaságában sörözés. A lányok végre megkapták a várva várt salátájukat. Kissé pityókásan maradék pénzünk elverése a MATCH-ban.
Este vacsi itthon, zuhi, pakolás és pihi.
Utólag nagyon érdekes nap, legalább is számomra.
1. A kocsival aznap nyilván nem mozdultunk, ez különösen érdekes lesz tekintettel a következő nap történéseire.
2. Nem emlékeztem a Match boltra, sőt most sem. A Match öt évvel később Magyarországra jött, ez egy eléggé jelentős változást, mi több, meghatározót generált munkámban.
3. Nem is csak kicsit voltunk pityókásak a remek belga söröktől.

Június 13. péntek
Ha addig nem voltam babonás, attól kezdve lehettem volna. (Nem lettem.) Egy igazán szar nap volt ugyanis.
Ébresztő 5.20.
Gyors reggeli készülődés után hidegzuhanyként ért minket a hír. Eltűnt a kocsi.
Lázas telefonálás után kiderült, hogy az övezetben péntek
(éjjel) 2 és (délután) 15 hrs között nem lehet parkolni, és a rendőrség elvitette az autót.
Ga. Zs. és P. elindult szerencsét próbálni, hátha a 4500 + 750 BF-os bírságot valamilyen módon sikerült lealkudni.
Miután nem sikerült, a Zs. vizsgázni, mi tanakodni vonultunk el.
Mivel a P. más alternatívát nem tudott kínálni, a Zs.-tól kapott pénzen elindult a kocsi kiváltani.
Ja, a Zs.-nak nagyon jól sikerült a vizsgája.
Mi a P. hosszas távolléte alatt lehordtuk a cuccainkat.
A belgák nagy örömére úgy festettünk, mint egy kisebb kirakodóvásár.
11.15-kor végre a kocsi is, mi és a cuccok is együtt voltunk, így elindultunk hazafelé.
Megjegyzés:
Na azóta utálom a belgákat. Ez nem volt fair tőlük egyáltalán, mi nem szándékoztunk semmilyen szabálysértést elkövetni, az időkorlátos flamand, vagy vallon feliratos tábla valóban azt jelezte, hogy itt egy rövid intervallumban tilos várakozni. De ezt mi honnan tudhattuk volna? Már egy hete parkoltunk ugyanabban az utcába! Amikor ezt próbáltuk nekik elmagyarázni, valamint, hogy már az utolsó belga frankunkat is elköltöttük, és hazautazás előtt állunk, semmiféle rugalmasságot nem tanúsítottak. Valamint a belgiumi magyar nagykövet, akit kértünk, tegyen valamit az érdekünkben, le sem szart bennünk. Nyilván nem azért van ott, hogy holmi magyaroknak segítsen, ha bajba kerülnek. Mint megtudtuk, ebben a városban a piacnapi tiltott parkolásnál talán csak egy súlyosabb bűn van, az ha valaki lelövi a polgármestert.
Hogy el tudtunk indulni azt Zs.-nek köszönhettük, meg annak, hogy volt annyi pénze, hogy ki tudott segíteni bennünk.
(Induló km óra állás: 2570)
13.00-kor átléptük a határt Maastricht-nál.
Rövid hollandiai autózás után 14.43-kor Aachen-nél átléptünk Németországba.
14.45. Köln. Parkolás egy föld alatti parkolóban, a kölni dóm megtekintése.


A kölni dóm. Nem fért bele egy képbe.
Méreteivel és szépségével teljesen lenyűgözött, "maga alá temetett"


15.55. Tovább Frankfurt felé. Frankfurt után letértünk az autópályáról és mellékutakon folytattuk tovább az utunkat.
Altheim után a Sickenhofen-i elágazónál a 26-os úton elértük a 3000. kilométert otthonról nézve.
19.00.-kor elhaladtunk egy benzinkút mellett, ahol a környék 1,2 DM-es árához képest olcsóbban, 1,16 DM-ért árulták a gázolajat.
A P. nem volt hajlandó itt megállni.
20.00. Tankolás 1,2 DM-ért, 12,5 liter.
Irány tovább kempinget keresni.
20.30.-kor újabb tankolás 1,16 DM-ért 25,66 liter. (Kereken 30 DM-et fizettünk.)
21.00.-kor végre elértünk egy kempingbe.
Rövid alkudozás után sátorverés, vacsi, zuhanyozás (itt grátisz van a meleg víz) és pihi.
Éjjel kisebb megszakításokkal hajnalig zuhogott az eső.

Június 14. szombat
Ébresztő: az eső zajára 6.10-6.30
Induló km áll: 3077.
Szerencsére éppen megállt az eső, gyors sátorbontás, roham-tisztálkodás és reggeli a kocsiban.
Indulás 7.40.-kor.
Több rövid megállás után 12.15.-kor leértünk a német-cseh határra.
12.45-kor beléptünk Csehországba.
Rövid, de annál veszteségesebb pénzváltás után irány Pilsen.
Vásárlás, tankolás, pisilés Stribno-ban. Az összes korona elköltése.
Leírom, mert ilyen is volt, fontos momentum, bár jobb volna elfelejteni. Emlékeim szerint valahol Csehországban volt egy csúnya veszekedés az autó utasai között (fáradt volt már mindenki nagyon, plusz az előző reggeli történések).
Amiért fontos, eladdig mindig egy csapatban biciklitúráztunk, következő évben meg már nem. Nyilván nem csak ez a veszekedés volt az oka, de mindenképpen egy töréspont volt, szerintem.
18.20-kor közel a határhoz egy BENZINA kútnál pisilés és pénzváltási kísérlet. Gazemberek ezek a kutasok. 2,2-at adtak volna a drága shillingért.
Tovább.
18.40-kor átléptük a cseh-osztrák határt Gmündnél. (3618 km óra állásnál)
21.00-kor elértük Bécset.
A városban mindenki ledudál mindenkit, pedig Bécsben dudálni tilos.



21.40-kor az ügyes navigátoroknak köszönhetően már el is hagytuk a várost.
23.45-kor Kőszegnél végre magyar területre léphettünk.
Húsz év után is csak nehezen tudom bevallani Nektek, hogy ekkor mennyire fáradt voltam már a volánnál.
Koncentrációim utolsó cseppjeit éltem fel akkor.
24-20-kor végre Szombathelyen.
Érkező km óra állás: 3905 km.

««       »»

Elérhetőség a következő címen: pungorgy kukac freemail pont hu