Szlovákok
Az Urpiner család
Nem mindegy, hogy milyen dobozból töltjük ki a sört, ezt
régóta tudjuk már, a sörivó ember egyszerűen olyan, hogy már ez is befolyásolja
ítélőképességét, ebből a szempontból az Urpinerek eléggé jó pozícióban vannak. Itt van például az első szlovák sörünk az
Urpiner Classic,
10-es komlófokkal, 4 %-os alkoholtartalommal, és a felirat szerint mellesleg egy Draught Pale. Ez egy picit hazugság, a Draught egy olyan sör, amit hordóból
csapolnak, vagy olyan, mintha. Ez nem olyan. És még Pale is, ami jól hangzik, de
sem nem IPA, sem nem APA, hanem akkor mi? Ha ezeken túl vagyunk, akkor egy
kiválóan habzó, annyira ugyan nem egyedi, de elfogadható minőségű és karakterű
terméket kóstolhatunk. Aminek semmi szüksége sincs a hülye feliratokra,
egyszerűen írják
csak rá, hogy szlovák sör, így nem kellene fenntartásokkal küzdenünk. 48 pontot kap,
ez az elfogadható alatt egy kicsivel van.
Viszont az Urpiner Special Pale Lager (képen a középső) már 14-es komlófokkal és
6 %-os alkoholtartalommal (sajnos ennek megfelelően magasabb árral is)
büszkélkedhet. Nagyon szép hab és megfelelő keserűség-szint jellemzi e terméket,
de a pontszám is magasabb legalább tízzel, 58 pontot mindenképpen
megérdemel, mert szívesen fogyasztanám máskor is, bár tényleg lehetne kicsit
olcsóbb.
Harmadik sör (képen a jobb oldali) az Urpiner Exclusive Pale Lager, 16-os
komlófokkal, amit egyáltalán nem lehet érezni, és 7 %-os alkoholtartalommal,
amit viszont igen. Itt az alkoholtartalom lekorlátozza a habzást,
mellékhatásként kiveszi a komlóérzést, pont azt, ami egyébként leginkább
szerethető a sörben. Mindezek ellenére jobb, mint a többi túlalkoholozott
termék, de 49 pontnál többet semmiképpen nem érdemel.
Zlaty Bazant 55 pont
Meg kell vallanom, nem figyeltem úgy erre a sörre, ahogy talán megérdemelte
volna, hiszen egy klasszikus szlovák, igazából csehszlovák sörről van szó.
Egyszerűen lecsorgott egy vacsora mellé. Mi tagadás, jól is esett, nem tűnt fel,
hogy bármi hibája lenne. Zlaty Bazantot bármikor szívesen fogyasztok, azt
gondolom, hogy a szlovákok jól vitték tovább a csehszlovák hagyományt.
Zlaty Bazant '73
Retro palack, retro címke, de közben már 2022-t írunk. Aminél egészen biztosan
jobb, az a cseh Zlata Koruna. Zlaty-Zlata, hogy meglegyen az összehasonlítási
alap. Romboló a hangulatra nézve, hogy a márkatulajdonos, mint oly sok régi
neves sörgyáré is, a Heineken. Ez a jelenség, nevezzük finoman
tőkekoncentrációnak, vagy durvábban monopolizációnak, ellehetetleníti a versenyt
és uniformizálja a sörgyártást. Egyre kevésbé ismerhetők fel a helyi
jellegzetességek, gyakorlatilag már szinte sincsenek is. Trendek vannak, meg
divatos irányzatok, a szerényebb vásárlóerővel rendelkező tömegeknek pedig ott
vannak az occsó tömegtermékek.
A Zlaty '73 egy jó sör, én 1973-ban még nem ittam sört, de abban teljesen biztos
vagyok, hogy nem ilyen volt, a palack hátoldali címkéjén ékes szlovák nyelven
próbálnak meggyőzni, hogy de. ***
Ez egy modern recept, jó komló, jó aroma, a
Heineken büszke lehet rá, hogy engem is meggyőzött, jó sok pontot fogok adni a
sörükre, hogy stílusos legyek, épp 73-at.
*** = nem feltétlenül erről akarnak meggyőzni, inkább a szokásos
píárszöveg, hogy a hurbanovói gyártóüzem dolgozóiból álló képzett kollektíva
lelkiismeretes munkájának eredménye, hogy egyedülálló, akár 6 hétig főzött
láger, amely biztosan sok sörfőzőt lenyűgöz magával ragadó aromájával és telt,
kiegyensúlyozott testével, melynek minősége meghaladhatja a hazai és nemzetközi
termékeket - szóval valami ilyesmi, egy szlovákiai magyar biztosan
pontosabban fordítaná, de engem csak ennyire érdekelt, meg hogy a Fradi pont
tegnap négyeggyre megverte a Slovant, azért az is jólesett, talán jobban mint
egy sör.
+ meg még hogy a Zlaty '72 egy kivételes láger, melynek gyártása során a
legrégebbi tartósított sörrecept ihletett meg bennünket - ez meg olyan, hogy
ihlette, ihlette, hát lehet, hogy ihlette, de régi receptekből nem lehet
korszerű sört főzni, ezt a tulajdonos Heineken sem engedné.
Steiger válogatás
Az, hogy válogatás, kicsit túlzás, a szarvasi boltban ez a három Steiger sör
volt, meg is vettem nyomban mind a háromból egy-egy palackot.
Mindhárom termékre érvényesek az alábbiak:
Első osztályú anyagok hagyományos nyitott kádakban történő erjesztése, hosszú
ászokolás - klasszikus gyártási eljárások a sör főzésénél. A szöveget nem én
találtam ki, ez olvasható a címkéken. A két világos sör antioxidánsként aszkorbinsavat
tartalmaz, a barna ezen kívül szaharint és szinezéket is.
Tudnivaló még, hogy ezek viszonylag olcsó sörök, 2021-ben kétszáz forint
alattiak, ennek ellenére élvezeti értékük megfelelő, tényleg a klasszikus
stílust képviselik mindenben.
Ami egyben azt is jelenti, hogy külön-külön kár is lenne jellemezni őket, itt a
világos világos, a barna pedig barna, ahogy az illik. Nem ad többet, mint amit
ígér, de azt kifogástalanul teszi, csak ezért adok rájuk egységesen 57 pontot.
Gazda, Vycapne pivo svetle
Szlovák nyelvtörvénysértő sör, mert hol van szlovákul, hogy gazda? Ez csak vicc
volt amúgy. A sör a régi Ászok ízeit idézi, tehát teljesen konzervatív
hagyományokat követ, a baj csak az, hogy az ízekben is. Egy modern sör már nem
ilyen. A címkén látható 10% szerencsére nem az alkoholfokra utal, mert egyébként
csak 4,1 % az alkoholfoka. A címkéről nem derül ki, de állítólag ezt is a
Steiger készíti, vagy forgalmazza. Az 50 pontot még úgy is megkapta, hogy
árát nem tudom.
Elérhetőség a következő címen: pungorgy kukac freemail pont hu