Szentandrásiak
Sörök Békésszentandrásról
Ezeket a söröket egy barátomtól kaptam, aki egyenesen Békésszentandrásról hozta,
nekem, a sörblog fejlesztése céljából (is). Ez megtisztelő gesztus volt, nem is
igen tudtam megköszönni,
mindezek ellenére nem mellőzhetem az egyébként valószínűleg elég drága sörök
iránti kritikus megjegyzéseket. Itt van mindjárt az első, a Napkincs. Remek név,
szép grafika a címkén, bár a szöveg szemüveg nélkül szinte olvashatatlan. Ez egy
bajor jellegű búzasör lenne, egészen jó illattal, jó habzással, kellemesen
átlátszatlan színnel. Viszont az ízével kapcsolatban már voltak kisebb
fenntartásaim, ugyanis az nem volt kellően intenzív. Azt kell mondjam,
mostanában ennél jobb búzasöröket ittam, amelyek még csak "kézművesek" sem
voltak. Komolyan mondom, kissé szódavízre emlékeztetett. Pedig azért nem az
volt, mert a kis három decis tartalma is olyasfajta gyomorteltség érzetet adott,
amilyet csak a jobb búzasörök szoktak adni, tehát egy ilyen elfogyasztása után
már nem kívánnék egy "komlós" sört, de még egy másik ilyet sem. Minden fentebb leírt
miatt adtam rá 53 pontot.
Bandibá'. Furcsa neveket kapnak ezek a sörök na ... Gondolom, így akarják őket
kiemelni a tömegből. Ez sikerül is, és nem csak a névadással. Ha valamihez
hasonlítani akarnám ezt a sört, akkor az a 2018-as Primator IPA lenne, nagyon
hasonlóan nyom el itt is minden előjönni igyekvő ízt a tömény keserűség. Viszont
ennek jobb az illata, pohárba töltéskor árad belőle valami frissesség.
Mindazonáltal az előbbi miatt ez a sör nyilván nem mindenkinek jön be, én
azonban szeretem az ilyen szélsőségeket is, bár nem mindig innám meg. A Primator
többet ad kevesebbért, de ilyen keserű sörből három deci is épp elég, ezért
69 pont.
Monarchista. Azt írja magáról, hogy a Monarchia területéről származó
komlókból készült. Lehet, de szerintem ez csak marketing és engem nem
igazán érdekel a sztorinak ez a része. Viszont bármilyen komlókból készült is,
ez a sör édes és ezt az íz biztosan nem valamelyik komló generálta. Nem is
tudtam eldönteni, hogy ez az édesség csak ennek a palacknak a hibája-e, de
elfogadtam és igazából illett is hozzá. A Monarchista a 7 %-os alkoholfokkal
együtt egy nagyon is harmonikus sör, ezért kapott tőlem 79 pontot.
Sörök Békésszentandrásról újratöltve
Még egy békésszentandrási szállítmány. Elsőnek a Black Rose duplabak sört
töltöttem a poharamba, amelynek során semmiféle habképződést nem tapasztaltam,
ismétlem, semmifélét. Ezt mindenképpen hibának tekintem, bár - ha rugalmasan
közelítjük meg a kérdést - ebben az esetben ez
lehet a magas alkoholfok (9%) velejárója is, igaz ezt a problémát másoknak (pl.
Konrad) sikerült megoldaniuk. Viszont a nedű zamata kifogástalan, mondhatnám kategórián
belül felülmúlhatatlan. Az inkább édeskés, mint keserű barna sör ízben benne van
egy markáns kávés háttér és egy érzésem szerint pisztáciás utóíz, amely azonban
csak néhány korty után jön elő. 80 pontot még a habhiány miatti
pontlevonás után is bőven megérdemel.
Frissítés 2021-ből: Ennél a palacknál - ellentétben az előző teszten
tapasztaltakkal - megvolt a hab is, úgy látszik, hogy a szentandrásiak nem
mindig tudják garantálni az egyenletes minőséget. Viszont az íz továbbra is
kifogástalan, hirtelen nagyon is kevésnek éreztem az előzőleg adott 80 pontot,
legyen inkább 90!
Második a Szent András Könnye volt. Lehet, hogy ez is egy Black Rose,
csak alap áfonya aromával bolondítva - tekintve, hogy ez is duplabak, 9 %-os
alkoholtartalommal, mert ez azért eléggé számottevő egyezés. Szerintem az
áfonyát nagyon túltolták benne, összeragad a garat az édes íztől, alig hiszem
el, hogy sört iszok, inkább olyan, mint egy túlédesített cukros üdítő, az
áfonya-aroma teljesen legyilkolja a sör jelleget. Viszont az alkohol égetően
kijön belőle - a Black Rose-nál egyáltalán nem volt ilyen érzés. Minden fenti
jellemzője ellenére is egy nagyon érdekes és kellemes ital, és jó kísérlet, amit
szándékosan nem neveztem sörnek és mint ilyen, nálam 70 pontot érdemelt
ki.
Harmadszorra a Magyar Vándort kóstoltam. Nagyon jó, hogy ezeket a söröket
egyfajta dizájn szerint csomagolják, így egyik sör a másikat adja el, mert egyik
jobb, mint a másik. Ez egy ALE-Lager hibrid. amiről pontosan nem tudhatjuk, hogy
mit jelent, de készítés amúgy is szakmai titok, minket csak a végeredmény
érdekel. Az pedig elég jó, sőt nagyon jó. Én sem ALE-nek sem lagernek nem
gondolnám. a színe-íze nagyon egyben van, kicsit keveslem a szénsavasságát és a
habját, de így is el tudom fogadni. Egy jó érett, eléggé testes sör, amit
legszívesebben nem valami mellé, hanem csak úgy magában kortyolgat el a
sörkedvelő emberfia. 75 pontot adtam rá.
Vári Nővérek '18
Miként a többi békésszentandrási termék, ez sem egy étkezés mellé járó
kísérősör, inkább magában fogyasztandó, hogy jobban megfigyelhetőek legyenek az
ízei, amelyek nagyon is markánsak, majdhogynem karcosak, a szó jó értelmében és olyan
igazán minőségi-sörszerűek. Hogy ez az állítólag Új-Zélandról hozatott háromféle komlónak
köszönhető-e? Bizonyára, meg az odafigyelésnek a készítők részéről. Meg hát a
marketing is kiváló. A keserű komló-íz még órák múlva is jelen van a szájüregben.
Jó lenne néha egy vakkóstolás, hogy ne befolyásolja az ítéleteket a
gusztusos palack, amelyből kiöntjük a sört. Mindezek ellenére, vagy inkább éppen ezért
88 pont.
Vári Nővérek '19, fél literes palack
A Vári Nővérek időszakos sör, tehát nem kapható egész évben. Jókor jártunk
Békésszentandráson, éppen volt. Leírása szerint pale, bécsi és carahell
malátákat, citra és simcoe komlókat használnak a gyártásához. Jelenleg ezt tekintem nemcsak a szentandrásiak,
de az ország legjobb ízű sörének is, annak ellenére, hogy azt tapasztaltam,
bizony hibáktól hemzseg, ilyen például a nem egyenletes minőség, némely
palackból felbontás után kitör a hab. Második hiba, a palack tartalma forgatás
után zavarossá válik, apró részecskék úszkálnak benne, ez kevésbé gusztusos
jelenség. Mindezek ellenére, leginkább a csodás íz miatt 90 pontot
megérdemel.
Békésszentandrási Ogre 65 pont
Ha egy sör fél literes üvegben van, akkor az ritkán kézműves, de ha annak nevezi
magát, hát legyen. Az Ogre sörnek csak a címkéje zöld, (ittunk mi már igazi zöld
sört is, a Primatortól) a sör maga minden részletében teljesen hagyományos. És
klasszikusnak is mondanám. Magát Pilsner típusúnak mondja, alkoholtartalma az
átlagnál némileg magasabb, ízvilága kissé cseh jellegű, kóstolás szerint is.
Minden szinten teljesen rendben van, kevésbé különleges, mint amire számítottam,
viszont felénk egyáltalán nem fellelhető, így az árát nem ismerjük, de ha annyi,
akkor talán kicsit sok.
Laza Morál 2020 60 pont
2020-ban ismét Békésszentandráson jártam, a híres-neves Szent András sörözőben.
Nem tudni, mi az oka, az egyszerűség kedvéért fogjuk a koronavírus járványra, a
neves intézmény nívója nagyon lefele tendált. A kiszolgálásról jobb, ha nem
beszélek, az árak emelkedtek, a minőség esett, a választék pedig csökkent. Ami a
legfájdalmasabb volt, eltűnt a választékból kedvenc sörünk, a Vári Nővérek.
Helyette ajánlották a Laza Morál nevű Session IPA sört, amelynek a neve kiválóan
tükrözi a sörözőben uralkodó állapotokat. Mégis, ez a sör tűnt a legjobbnak a
választékból, de az, hogy csak 60 pontot kapott, talán mindent elmond. Egy
viszonylag jellegtelen könnyű IPÁ-ról beszélünk, amelynek, hiába a rengeteg
sörcsap, csak üveges kihozatala van. A sörözőbe ezek után természetesen már nem
mentünk vissza, inkább átpártoltunk a szarvasi sörfőzdéhez, ők 2020-ban majdnem
minden tekintetben felülmúlták a szentadrásiakat.
2021-ben újraértékeltem a Laza Morált, ezért ez egy nem rossz sör. Egy Session
IPA, különösen ha szentandrási, nem kaphat kevesebbet 68 pontnál.
Szilvás 49 pont
Első hiba, habja minimális. Második hiba, színe alig van, vagyis inkább
sörszínű, úgyhogy ne is tekintsük hibának, inkább erénynek, hiszen a szilva
milyen színt adhatna egy sörnek?
Az lejön, hogy jó sör lehet az alapja, mégis, valahogy kevésbé emlékeztet a
jóemlékű Soproni Óvatos Duhaj Szilvás sörre, igaz, az nem világos sör volt, de ha
az kell, hogy jó legyen, hát legyen egy szilvás sör sötét! Elsősorban
süteményekhez ajánlják, ami nekem kissé visszatetsző, süteményhez sört? Brrr!
Fekete 55 pont
A Fekete, amely egy tradicionális baksör (szűretlen Dunkel Bock) inkább csak
barna szerintem. Főzéskor pilseni, müncheni, bécsi, melanoidin és festő malátát
használtak fel, markáns keserű zamatát hallertau perle komló adja. Mindez
nagyszerűen hangzik, de akkor is, ez csak egy barna. Nekem a Dreher Bak jobban
ízlik. Viszont dizájnban nagyon ott van, külalakból csillagos ötöst adok a szentandrási
Feketének!
Rettegett Iván 95 pont
Mottó: A megismerés útja a szenvedélyek eleven játékán át vezet. Ez nem az én
mottóm, hanem a söré ...
Már régóta vágytam rá, hogy megkóstoljam ez a díszdobozos unikumot, 2021
szentestéje nagyszerű alkalomnak tűnt erre. Egy kevéske angol gyártású Valley
Spire Mature Cheddar sajtot fogyasztottam mellé, bár egyébként marhahúsos
ételekhez ajánlják, szerintem nem helyesen, mert ez inkább egy desszertsör. A
palack 2020-as évjáratú volt, de szavatossági ideje meglepő módon majd csak
2031-ben jár le! Látszik, hogy nemcsak a sörfőzők, de a marketingesek is sokat
dolgoztak a terméken, sok varázslatos dolgot írnak a címkén, amit vagy
elhiszünk, vagy nem, ilyeneket, hogy "Ez a sörtípus több évszázados
kísérletezés, tudás és játékosság eredménye, melyet a 18. századi brit sörfőzők
az orosz cári udvar részére készítettek, ehhez a gazdagon fűszerezett,
kirobbanóan zamatos már-már átláthatatlanul fekete sörhöz négyféle malátát
adtunk, amik tökéletes harmóniát alkotnak a füstös, a csokoládés és a krémesen
karamellás ízkarakterekkel." Meg hogy "Főzése során Maris Otter Pale malátát,
csokoládé malátát, karamell malátát, bükkfán füstölt malátát, pörkölt árpát és
Cascade komlót használtunk fel."
A sör alkoholtartalma magas, 10,5 %-os, színe átlátszatlan fekete, habja
minimális. A fentebben részletezett jellemzőkkel nagyjából egyet is értek,
eggyel nem, szerintem nem annyira a csokoládés, mint inkább a kávés jelleg
dominál benne, mondom ezt azért, merthogy keserű, a sötét sörök nem szoktak
ennyire keserűek lenni. Kiváló termék, engem a további vásárlásoktól egyedül az
ára rettent vissza, de azt kell mondjam, tulajdonképpen még ennyiért is megéri.
A 2022-es évjáratú
Nyúlon innen, Nyúlon túl
A szentandrásiak minden évben elkészítik húsvéti söreiket, ezek a
sörkeresztségben minden évben hagyományosan a Nyúlon innen és Nyúlon
túl nevet kapják, de a sör maga minden évben más. 2022-ben a Nyúlon innen
egy Hazy IPA (szűretlen) lett. A címkén található reklámszöveg szerint
"a tavalyi Nyúlon innen hatalmas sikerére való tekintettel ismét IPÁ-ra markolt
a szentandrási nyúl: batyujába most egy ausztrál és amerikai komlókkal
fűszerezett, sejtelmesen ködös Hazy IPA került. Ez a sör nem csak látványra
bűvöl el, de bátor komlózásával és frissítő kortyával házhoz hozza a tavaszt
is." Főzése során pilseni, búza, melanoidin és zabmálátákat valamint cashmere és
galaxy komlókat használtak fel.
De bármit is használtak fel és bármilyen menő is a reklám, az eredmény gyászos.
Pessedt, savanyú és élesztő ízű, kábé ez a három vonás jutott eszembe elsőre. Ez
egy teljesen rossz kísérlet, ráadásul indokolatlanul drágán. Vagy pedig nem vagyok
ahhoz eléggé sznob,
hogy tetsszen, nem is értékeltem sokra, 20 pontot kapott, mert ez egy
szar sör.
A Nyúlon túl-t már nem vettük meg, erős fenntartásaink voltak a körtés
gyümölcssör irányába, ezer forintért különben sem veszünk gyümölcslevet.
Behemót, Templárius és Houdini
Ez most nagyon melós leírás lesz, a promo szövegeket be kell gépelnem, mert
neten nincsen meg, de ezek a sörök ezt (is) feltétlenül megérdemlik.
2022 év augusztusi utolsó tarokkpartiján Z. barátom jóvoltából, bár minden viszonylagos,
így az ár is az, három méregdrága sört kóstolhattunk, amelyek egyenesen az
ország talán legkiválóbb sörfőzdéjéből, a békésszentandrási Szent András
sörfőzdéből származtak.
A sörök mindegyik 0,33 literes kiszerelésű és díszdobozos volt, ahogy ez a képen
is látható. Én mindhárom üveget és dobozt megkaptam emlékül Z.-tól, köszönet
érte!
Elsőnek a Behemótot kóstoltuk, minden ízlelés szubjektív, én elsődlegesen nem
határozott, de jelenlévő kávéízt és valamennyi gyümölcspálinka ízt éreztem
mintegy első benyomásként. Ez a sör, ahogy a másik kettő sem, miként nemsokára
látni fogjuk, nem hasonlít a hagyományos sörökre, nem tudom, tekinthetők-e
egyáltalán sörnek. Ezek művészi igényességgel kidolgozott világszínvonalú
alkoholos italok. Azt gondolom, a Behemót kissé hasonlít a Rettegett Iván nevű
sörre, de amaz talán valamivel jobb ennél. Hogy az objektivitás is teret kapjon,
ez egy szűretlen balti porter kategóriájú szűretlen barna sör, meglehetősen
tartós habbal.
És akkor a reklám, vagyis a dobozon olvasható promóciós szöveg:
A 18. század (sic!) végére (baszki, a 18. század, az XVIII. század,
necsinád má'!) Svédország, Lengyelország, Oroszország nagyvárosaiban és a
Baltikum egész területén az import angol sörök, elsősorban a porterek lettek
divatosak, nem sokkal ezután, a Napóleon-háborúk idején, amikor a franciák blokád
alá vették a régió kikötőit, a helyi sörfőzdék kénytelek voltak az ott
beszerezhető alapanyagokból főzni a söröket, ami
(szerintem inkább amelyek) ellentétben az angol
verziókkal, immár alsóerjesztéssel készültek, sőt a brit fajták helyét is
kontinentális maláták és komlók vették át, ahogy a szakértők tartják, a balti porter lett a hiányzó láncszem az angol imperiál stoutok és a német duplabakok
közt. Elveszítve a brit porterek gyümölcsös észterességét, a láger élesztő
használatával ezek a porterek tisztább profil mutatnak
(mutattak!), eltérő karakter jött
létre, amely a német schwarzbier-re és a duplabakokra emlékeztető pörkölt kávés,
karamelles ízjegyek, valamint a robosztus, már-már feketére hajló megjelenés és
az aszalt gyümölcsökre emlékeztető illatok határoznak meg.
(mingyá lefogok (sic!) vonni egypontot (sic!) helytelen magyarságér')
Ez volt a balti porter leírása és akkor a Behemót:
A sör, ami belőled is kihozza a behemótot! Hosszas kísérletezés
végeredményeként legsötétebb vágyainkat zártuk palackba: a - reményeink
szerint - tökéletes, mégis közérthető balti portert, egy, a 19. századra
(azaz XIX. századra ...) visszatekintő, "folyékony kenyeret" a mitológiából
is ismert Behemót elsöprő erejével ez a tekintélyt parancsoló, a maga nemében
páratlan lény meghatározó szerepet tölt be a Bibliában, az irodalomban, a
zenében, filmekben, játékokban, de most már a kisüzemi sörfőzésben is.
Huhh! Megfelelő javadalmazásért szívesen segítek magyarul fogalmazni. De a sör jó.
93 pont, mert a Rettegett Iván azért jobbnak tűnt.
Második volt a Templárius, amely egy 9 %-os Imperial Rye ALE, (minőségi
szűretlen rozssör), a minőségi jelzőt kár volt beletenni, mert hiszen mi más is
lenne, egészen természetes módon az. Alapból imádom a rozssöröket, abból talán
még egyáltalán nem ittam rosszat, de ez egyáltalán nem
tűnik annak. Nem tudom, milyen alapanyagok kellenek ahhoz, hogy ilyen sört
lehessen alkotni, ez a feltolt alkoholtartalom brutális. Na jó, akkor most
közkívánatra jöjjön egy kis agit-prop szöveg Békésszentandrásról, amit azért nem
kell annyira komolyan venni:
A sörfőzés története az ősidőkre tekint vissza, sőt a középkorra már komoly
tudománya is kialakult. A rozs söralapanyagként igazán az ebben a korszakban
terjedt el. (Húúh, már megint magyartanárért kiáltok, de ez tényleg így volt
írva a dobozon!) Többnyire alacsony alkoholtartalmú söröket főztek belőle,
akár egyenesen magából a rozskenyérből, míg főleg a kolostori főzdék komoly
főzeteket alkottak. A középkori receptek nagyrészt elvesztek, így rozsból az
utóbbi időkig kevesen főztek sört; az utolsó pár évtizedig különleges
alapanyagként tekintettek rá a modern kisüzemi sörfőzésben. Sörünk a rozssörök
sűrűbb, magas alkoholtartalmú (9% V/V) változata. Utánozhatatlan barnakenyeres
ízvilágát a - középkorban még kizárólagosan használt - füstölt malátáknak és a
magas rozsmaláta hányadnak köszönheti. A 20,5 Balling-fokos masszív testet, a
speciális élesztőből is eredő száraz, virágos, fűszeres aromák ellenpontozzák.
A templomosok ereje
A templomos lovagrend az első keresztes hadjárat után a Szentföldön született
meg. 1118-ban kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a zarándokok
védelmének szenteli. A lovagokat II. Balduin jeruzsálemi király vette
pártfogásába, aki Jeruzsálemben, az egykori Salamon-templom helyén telepítette
le őket. Lakhelyük miatt kezdték a templom lovagjainak, vagy egyszerűbben
templomos lovagoknak hívni őket, a lovagok egyesítették magukban a keresztény
szerzetesi és a harcos lovagi életeszményt.
Ez bizony egy végtelenül
leegyszerűsített sztori, de hát a sörös díszdoboz nem történelemkönyv.
Viszont szerintem kár túlmisztifikálni egy XXI. századi korszerű és igényes
sört, amelynek a nevén kívül semmi köze nincs a templomos lovagokhoz. De mivel ez
a sör is jó, 92 pontot adok rá, azért csak annyit, mert a Behemót azért jobbnak tűnt.
Frissítés:
Aztán 2023 őszén volt alkalmam megkóstolni még egyszer, közvetlenül egy Litovel
Gustav és egy Dreher IPA után. Ez, barátaim, egy iszonyúan jó sör, még annál is
jobb, mint amennyire emlékeztem. Kissé kávés és füstölt ízű, illetve
teljesen olajos hatású, nem az a híg lötty, mint a közönséges sörök. A
szentandrásiak tudnak valamit, amit nem sokan ebben az országban, és talán a
világon is csak kevesen. Ezen a kóstoláson aztán annyira fellelkesedtem, hogy
még az előző magas pontszámot is felül is kellett hogy pontozzam, így a
Templárius már 99 pont-nál jár!
A harmadik nagyágyú a Houdini volt, ez egy American Barleywine, azaz
amerikai árpabor, már ha van ilyen. Zárójelben: minőségi szűretlen barna sör.
Hogy minőségi, afelől semmi kétség. Szűretlennek kevésbé tűnt, de még kevésbé
barnának, mert maximum félbarna volt. 11 %-os alkoholtartalmával a három közül
elméletileg ez volt a legütősebb, de ezt érzékszervileg nehéz lett volna
megállapítani. Az igazság az, hogy eléggé hasonlított a Templáriusra, én bizony
csak nagyon kevés különbséget tudtam tenni a kettő között, vagy inkább jóformán
semmit. Az meg, hogy a szentandrásiak honlapja a Templáriust sült húsokhoz, a
Houdinit meg süteményekhez ajánlja, hát, egyszerűen vicc. Mégeccer (sic!), a két
sör nagyon hasonló, vagy, de erre gondolni sem merek, egyiket rosszul címkézték
fel. Az üvegen humoros a címke: "Szabadítsd ki a palackból!". Mármint Houdinit,
he-he-he!
A dobozon pedig ez olvasható:
Neve ellenére az árpabornak nincs köze a borhoz, sokkal inkább egy magas
alkoholfokú, tekintélyt parancsoló, karakteresen gyümölcsös aromákat hozó,
keserédes sörtípus, melynek ereje a sokrétűségben rejli. Sörünk ennek amerikai
típusú verziója (american barleywine), mely angol ősénél komlóhangsúlyosabb,
olajosabb állagú és kesernyésebb, színe vöröses borostyán. Ez az erősen testes
sör a maláta édesen mazsolás ízkaraktereit kellemesen ötvözi a sötét gyümölcsök
savasságával, fanyar, zamatos ízeivel, miközben nem tartalmaz gyümölcsöket. A
magas szárazanyag-tartalom és a típus jellegzetessége miatt sörünk - megfelelő
körülmények mellett - akár egy évtizedig is tárolható, úgy nemesedik, mint a jó
bor; idővel újabb és újabb rétegeit fedi fel.
Harry Houdini
A magyar származású Harry Houdini kétségtelenül a történelem egyik
legikonikusabb illuzionistája. Nemcsak a kártyatrükkök és a hagyományos
bűvészmutatványok voltak a kisujjában, de bámulatosan szabadult ki többek közt
bilincsekből, vízzel teli hordókból, börtöncellákból, szöges dobozokból, sőt
túlélt egy élve eltemetést is. A palackon lévő fotó az 1899-es szabadulásának
portréképe; a "kényszerzubbonyból való kiszabadulás" ötletét tökélyre
fejlesztette, amelyet szinte bárhol képes volt bemutatni. Ezzel a sörrel célunk,
hogy ízében illatában és típusában legalább annyira egyedülálló legyen, mint
életében névadója, a legendás Harry Houdini volt. Szabadítsd ki a palackból és
tudd meg, milyen csodákra képes!
Ennyit a körítésről és akkor jöjjön a pontozás, 92 legyen ez is, ...
mert csak.
Ködfelhő (New England IPA)
Fentebb három kiváló sörről írtam, de az ominózus tarokkparti alkalmával volt volt egy negyedik szentandrási is, még a
három előtt, ez volt a Ködfelhő.
A kategóriákról nagyon nehéz vitát nyitni, néha különböző típusú sörök erősen
hasonlítanak egymásra, néha ugyanazon típusúak között hatalmas különbségek
vannak, a New England IPA, más
néven NEIPA, az nem IPA! A Ködfelhő kategóriájának tipikus példánya, világos
színű, fátyolos, de nem zavaros, illatos, intenzíven citrusos, mégis komlós
jellegű. Inkább frissítő sör, talán kevésbé tudnám elképzelni valamilyen étel,
vagy nasi mellé. 83 pontra értékeltem.
Hildegard
Weizen Doppelbock, azaz minőségi szűretlen búza bak (duplabak)
Mottó: A sör híd két világ között, egyszerre test és lélek harmóniája.
Hát, ezt gondolom a Hildegard-féle sörökre értik, nem a diszkont-goldbrau-beer
sörökre.
"Németországban úgy tartják, hogy aki még nem kortyolt bele a kellemesen hűvös,
őszies időben egy hamisítatlan búzabak sörbe, annak biztosan van mit pótolnia az
életben. A búzabak, eredeti nevén Weizenbock viszonylag fiatal típus a német
sörtörténelemben hazánkban pedig ritkán főzött sörfajta. Az 1900-as évek elején
készítették el először Németországban, a búzasörök egy gazdagabb, komplexebb
típusaként. Lényegében egy búzasör, ami még erősebb, még gazdagabban malátázott,
sűrűbb és édeskésebb eredeti verziójánál. Egy elegáns habkoronával
felöltöztetett borostyánszínű sör, már-már aszalt gyümölcsös, olykor banánra,
vaníliára emlékeztető ízekkel, illatokkal, malátahangsúlyos és krémesen lágy
kortyérzettel a visszafogott komlózás, a maláta édeskés jegyeinek
kihangsúlyozása és a krémesen lágy duplabak test egy gondolkodós, kellemes estét
ígér: amíg a palack kiürül, a test és a lélek egyszerre töltődik fel."
Akkor most jövök én: ha az elegáns habkorona azt jelenti, hogy visszafogott,
akkor egyetértek, mert túl habja nincs, de talán nem is kell hogy legyen. Az
íz-özönben elvesztem. Utólag egyet tudok érteni, de tulajdonképpen bármit ki
lehet belőle érezni, egy ízorgia. Ahogy a legjobb sörök esetében is előfordul,
mert hiszen ez azok közé tartozik, már egyáltalán nem hasonlít a klasszikus
sörökre. Ez az a sör, amiből nem lehet meginni öt korsóval, mert minek is, három
deciben is benne van minden.
"Bingeni Szent Hildegard a középkori élet egyik legnagyobb hatású nőalakja,
legmeghatározóbb apácája és női szentje is egyben. Amellett, hogy az érsekekkel,
a pápával, de még a császárral is levelezett, olyan tisztelet övezte, amely a
mai napig egészen egyedülálló, kivételesen erős istenélményei mellett a
természettel és a gyógyítással foglalkozó írásai miatt ismerte meg a világ,
éppen ezért az első német tudós- és orvosnőnek is szokták mondani, de hívták úgy
is, hogy a tizenkettedik század csodája. Hildegard tanulmányozva a növények
gyógyhatásait 1150 körül megírta a világ első sörfőzési szakirodalmát, a Physica
Sacra-t. Egyik legfonotsosabb felismerése a komló "fertőtlenítő hatásával" volt
kapcsolatos, mégpedig az, hogy e növény hosszú távra tartósítja azt az italt,
amibe beforralják, mivel szent Hildegard óriási hatású egyházi személy volt,
művei eljutottak szinte mindenfelé, megosztva a tudást és felfedezést a világ
gondolkodóival, sörfőzőivel."
Ezt a sört attól a barátomtól kaptam, aki Békésszentandrásról szokott söröket
hozni nekem. Karácsonykor ittam meg, mert egy ünnepi sörnek gondoltam és az is
volt.
96 pontra értékeltem.
Húsvéti locsolós 2023
Pár nappal a 2023-as húsvét után, tehát némileg aktualitását vesztve jutottam
hozzá a képen látható négy üveges "locsolós" sörcsomaghoz.
Mindjárt balról az első a Szilvás sör. Ezt már egyszer értékeltem, lásd
fentebb. Most sörszerűbbnek tűnt, habja és színe is volt, illetve megvolt a
tényleg szilva-szerű illata. Nem rajongok a gyümölcsös sörökért, de ez szerintem
ahhoz képest egy egészen vállalható termék, 55 pont.
Balról a második a Meggyes sör. Alacsony az alkoholtartalma, mindössze
3,7 %, viszont érezhetően sörszerű, és meggyszerű is egyben. A színe
egyértelműen piros. Továbbra sem lelkesedek a gyümölcsös sörökért, ez sem
kivétel, bár azt gondolom, hogy kategóriájában a jobbak közé tartozik. Emiatt az
értékelés is nehézkes, legyen mondjuk 50 pont.
A képen balról a harmadik a Barackos IPA. Ettől vártam a legrosszabbat, a belga Mort Subite már kísérletezett barackos ízesítéssel, igaz, búzasör alapon, hát az
valami borzalom volt. A szentandrási Barackos IPA ehhez képest és ettől
függetlenül is egy nagyon
kellemes meglepetés volt. Bár az ipaság nem annyira jött le, viszont a
barackosság sem vágta agyon a sört, inkább egy kellemes harmónia és derű áradt a
kettő kombinációjából, ennek eredménye a 65 pontos osztályzat.
Jobb szélen található az Almás Rétes, ennek a sörnek meglepően találó a
neve. Ami rossz és visszatetsző, az a gusztustalan zagy, ami az üvegbe
forgatásakor tapasztalható, de ez kitöltéskor valahogy eltűnik, a pohárban már
nyoma sincs. A sör erőteljesen almaízű és fahéjízű, vagyis illatú. És édes, de
nagyon. A sört keserűségét teljesen elfojtja ez az édes érzet, de ez egyáltalán
nem visszatetsző, csak így ez nem sör, hanem egy nagyon kellemes, a jó sör
minden külső tulajdonságával rendelkező ital, csak éppen nem sör. És még így is
64 pontot kapott tőlem.
Etalon
Etalon azaz alapmérték, hiteles mintapéldány, ez az etalon szó jelentése. A
szentadrásiaknál ez egy cseh típusú 4,2 százalék alkoholtartalmú láger sörben
testesült meg. Tulajdonképpen teljesen rendben van, mondhatnám nincs semmi baja,
de a tipikus cseh sörökhöz képest talán kevésbé keserű, amit én mindenképpen
hiányoltam. A palack cirkalmazását Szentandráson sosem vitték túlzásba, inkább a
visszafogott elegancia dominált és most még ez is 1szerűsödött (sic!)
valamelyest. Amúgy nem rossz sör ez, de talán jó lenne, ha nem ez lenne az
etalon, visszalépés lenne, ha úgy lenne. Értékelésem szerint 55 pont.
Nyúlon innen, Nyúlon túl, 2023-as kiadás
A békésszentandrási sörfőzde minden évben megjelenik egy húsvéti sörpárossal,
ezek hagyományosan a Nyúlon innen és a Nyúlon túl nevet kapják.
Nem is tudom mivel kezdjem, talán a hibákkal, az idei évben valahogy
elfelejtették feltüntetni, hogy a 2023-as húsvétról van szó. Nincs nagy
jelentősége, mert a sör csak húsvét körül kapható, de azért jó lett volna ráírni
a címkére, melyik évjáratról van szó.
A Nyúlon innen egy Hazy Micro IPA, amelyből az IPA, mint kategória az
egyértelmű, vagyis kellene hogy az legyen, bár még az sem mindig van így. A Hazy
egy ködös, nem átlátszó, világos sörtípus, még ezt is értem. De mi is az a Micro?
Állítólag a nagyon alacsony alkoholtartalmú session jellegű IPA alkategóriája.
Ja, bonyolult néha a sörök elnevezése ... Viszont a Nyúlon innen nem mondható
kifejezetten alacsony alkoholtartalmúnak, (4,5%) azért a Micro ebben az esetben
nem állja meg a helyét.
A sör viszont jó. Engem nagyon emlékeztet a Ködfelhő nevű alkotásra, lehet, hogy
valójában az is, ennyi idő távlatából nehéz az összehasonlítás, mégis most
kevesebbre értékelem a Ködfelhőnél, csak 75 pontot kapott.
A Nyúlon túl egy rózsaszirommal bolondított Nyúlon innen. Elmondás
szerint rózsaszín, de valójában nem. Elsőre próbáltam valami rózsaillatot
kiszaglászni belőle, de ez nem sikerült, nincs rózsaillata. Viszont a
kortyolgatás közben, bár még sohasem kóstoltam rózsát, valóban érződik, hogy hol
is? talán tényleg az orrban egy erőteljes rózsaillat és /vagy aroma. Ez meglepő és akár
kellemes is lehetne, de azt gondolom, hogy nem hozzáad a sörözés élményéhez,
inkább elvesz belőle, bár az összhatás kétségkívül érdekes és különleges. A
kísérlet tehát jó és izgalmas, az eredmény meg olyan amilyen, 55 pont,
de csak a bátor kísérletezés miatt.
Ispektor, a szentandrási belga tripel
Ez most, na jó nem egy nagyregény, de hogy novella lesz, az bizonyos.
Vágjunk hát bele - a szövegek a dobozról és az üvegről származnak.
De mi is az a tripel? A szentandrásiak szerint ezt a megnevezést a németalföldi
sörfőzők kezdték használni a többszörös erjesztéssel készülő, erős, világos ALE
típusú söreikre, a megnevezés eredete nem ismert, de vélhetően a sörök magas
alkoholtartalmára utal. A történelem során több elmélet látott napvilágot, az
egyik szerint a szerzetesek jeleket tettek a söröshordókra: X jelölte a
leggyengébb verziót, dupla X felirattal már az erősebb söröket látták el és a
tripla X a legerősebb verziókat jelentette.
1933-ban a belga Westmalle kiadott egy sört Superbier néven, később a főzde
sörmestere - Thomas testvér - több komló hozzáadásával módosította a receptet,
így 1956-ban átnevezték tripelre, ami így a stílus igazolt őse. A belga tripel
egy magasabb alkoholtartalmú ALE, melyet a speciális élesztőnek köszönhetően
karakteresen fűszeres, észteres, fenolos ízvilág jellemez, színében általában
aranysárga, komlózottsága miatt a magas alkohol ellenére is becsapósan könnyen
iható.
Második fejezet, Hercule Poirot, a belga magándetektív.
Agatha Christie angol krimi írónő több könyvének főszereplője az
összetéveszthetetlen bajszú detektív, aki kényesen ügyel finom eleganciájára,
tökéletességre való törekvése pedig nem ismer határokat. Hasonló elvek mentén
indultunk el az Inspektor névre keresztel belga tripelünknél is, ami - bízunk
benne, hogy - típusának legkiemelkedőbb főzete lett. Itt, Békésszentandráson nem
ismerünk megalkuvást és a minőségi sörkészítés érdekében képesek vagyunk a
végletekig elmenni. A mindig békés erőszakot ellenző Poirot is csupán egyszer
rántott fegyvert. A "szükség törvényt bont" - mondta. Vagy inkább egy jó sört,
kompromisszumok nélkül. N'est-ce pas?
Harmadik fejezet.
Agatha Christie belga detektívje, Hercule Poirot képmutatás nélkül állította
magáról, hogy remek ember. Ugyanezzel a határozottsággal indultunk neki ennek a
belga tripelnek és a végeredmény szerintünk példaértékű. Megvizsgáltuk,
kinyomoztuk, elemeztük a részleteket és a szerzetesek évszázados tudását
felhasználva zártuk palackba ezt a különlegességet, ami a belga sörökre jellemző
karakteres főszerességgel, gyümölcsös, észteres és fenolos jegyekkel indít,
mégis a kortyot száraz, kellemes keserűség zárja.
A fenti feliratok a díszdobozról és az üvegről származnak, az mindenképpen
látható és értékelendő, hogy a szentandrásiak beleteszik a melót a termék
promózásába és ezt értékelem is. A végeredmény ugyan nem tökéletes, egy
általános iskolai magyartanár csekély összegért bizonyára segített volna a
korrektúrában.
A díszdoboz hallatlanul elegánssá teszi a sört, de valójában csak ez indokolja a
nagyon magas árat, ami 2023-ban kb. 1600 forint. A sör is jó, szavam sem lehet
ellene, hihetetlenül jól lekopírozták a tipikus belga tripelt, azért ehhez is
kell tudás, ez nem is kérdés.
Ha kritika érheti ezt a sört, az egy dolog miatt van és ez az ára. Ugyanis ha
pont ilyen sört akarok inni, simán megtehetem, veszek a helyi, azért sem mondom
meg milyen nevű diszkontban egy belga sörcsomagot, annak palackja alig több,
mint ennek a
harmada. Az eleganciája annak is megvan, sőt, az, hogy eredeti belga, még kicsit
sznobos is. A sör meg kb. ugyanez, azaz ebben az esetben nagyon súlyos ár/érték
aránybeli problémák merülnek fel, miközben még egyszer mondom, a sör tökéletes
és a szentandrásiak zsenialitását dicséri, hogy egyáltalán meg tudnak alkotni
egy ilyen sört.
Na most ezek után milyen pontszámot kellene adnom? Ez dilemma, pillanatnyi
hangulatomban 75 pont, aztán majd meglátjuk.
És még valami. Szar napokon inkább igyunk ócska sör, a jó söröket időzítsük a
szép napokra!
Úgy gondolom, hogy ez ebben az esetben nekem sikerült, köszönet érte MINDEN
barátomnak!
Teszt András, Delta.27 és Gamma16
A Teszt András név a békésszentandrási sörfőzde tesztelés alatt álló kísérleti
söreit jelöli. Ezek a sörök kisebb sorozatban készülnek, elsősorban kísérleti
jelleggel, boltokba nem, vagy nem nagyon kerülnek, de egy szűkebb közönség számára elérhetők és
megvásárolhatók. A sörfőzde várja a sörrel kapcsolatos visszajelzéseket.
Az első kóstolt Teszt András söröm A Delta.27 volt, ez egy belga stílusú
dubbelwit, azaz búzasör, korianderrel és narancshéjjal ízesítve. Ez utóbbi
összetevők általában megtalálhatók a belga stílusú búzasörökben, viszont nem
mindenki rajong értük, például annyira én sem. Ebben a sörben kifejezetten
túlzásba vitték a használatukat, annyira, hogy bár az üveget átforgattam, mégis
ott maradt egy kis massza a palack alján, de lehet hogy jobb is, ha az is
feloldódik, a sör talán még savanyúbb lett volna. A sör habja minimális, ez még
búzasörök esetében sem elfogadható, ebben az esetben kifejezetten hiányoltam a
habot. Nemrégiben ittam egy ehhez képest kommersz Paulaner búzasört, amitől
teljesen elaléltam, annyira ízlett. És a fél literes Paulaner ára ennek a 3
decis sörnek a harmada volt csak, azaz a Delta.27 egy nagyon drága sör. Néha meg szoktam említeni, hogy igazán jó
búzasört a németek tudnak készíteni és a Delta.27 kóstolása során csak
megerősödtem ebben a hitemben. Azért kapta meg mégis a legalább közepeseknek
járó 50 pontot, mert annyira különleges, de valójában nem igazán ajánlom.
A Gamma.16 egy Kölsch stílusú, tehát nem eredeti Kölsch sör, előbbi azért is nem
lehetséges, mert Kölschnek kizárólag a Kölnben, van annak közelében gyártott
söröket lehet csak nevezni, illetve pontosan meg van adva, hogy mit, a
szentandrási söröket biztosan nem. Ezek - tehát a Kölsch sörök - eredetileg
visszafogott komlózású felsőerjesztésű sörök, ez a Gamma.16-ra is ráillik,
mármint főleg a visszafogott komlózás. Emiatt és a minimális hab miatt nem is
annyira nyerte el a tetszésemet, látható, hogy ez is egy igazi tesztsör, amely
ebben a formájában valószínűleg nem fog gyártásba kerülni, szerintem nem aratna
nagy sikert sem a fogyasztók, sem a kritikusok körében. Én is csak 45 pontra
értékeltem.
Esthajnal 14, 18, 19, és 22
2023 karácsonyára Z. barátomtól kaptam ezt a szentandrási négyes sörválogatást,
amelyek tagjai az Esthajnal 14, 18, 19, 22 névre hallgatnak, részletek később,
avagy kicsit lejjebb.
Ilyen söröket a zember nemigen iszik egymagában, ezért tehát a kóstolást egy
barátommal kezdtem el. A 14-es számú Esthajnal, amely a Pine ALE
fenyőrüggyel és borókával névre hallgat, vagy inkább jellemzőkkel bír,
azonnal nem nyerte el a tetszésemet. Lehet, hogy ez egy minőségi szűretlen sör,
de a fenyőrügy és/vagy a boróka leuralja a sör érzést, és annyira zavaróan teng
túl benne (jó magyarsággal fogalmazva ...), hogy az már nagyon zavaró. Nagyon
érdekes kísérlet, de nekem nagyon nem jött be, még az érezhetően minőségre
törekvés mellett is csak 25 pontra tudtam értékelni.
Második kísérlet az Esthajnal 18 volt, amely egy Imperial Stout
füstölt szilvával, ez iszonyúan jól hangzik. Sajnos a sör már nem annyira
jó. Nem igazán jön ki, hogy ez egy erős Stout. Vagyis, ha megiszod, azért kijön,
mert az alkoholfoka 9,5 %. Nem igazán értem a füstölt szilvát sem. A baj az
összhatással volt, mert ez egy kissé savanykásnak tűnő sör, mint olyan, talán
különlegesség is. Csak éppen az adott pillanatban nem jött be és az is lehet,
hogy nem a sörrel volt a baj, hanem a pillanattal.
A képen a negyedik, kóstolásban a harmadik a mézeskalácsos belga ALE, azaz az
Esthajnal 22. Első
benyomás a furcsa, virágmézre emlékeztető intenzív illat, de annál jóval
agresszívebb és biztosan nem méztől van, ugyanis a sör nem édes. Mellesleg
semennyi habja nincs, ezt én általában hibának tartom. Ha nem lenne ez a mindent
elnyomó illat, vagy szag(?), azért el lehetne kortyolgatni, de senki ne várjon tőle klasszikus
sörélményt. Aki nem nyitott az újdonságokra, vagy különlegességekre, az nagyot
fog csalódni. A négyből mégis ez volt a legjobb, 55 pontot kapott, de
csak azért, mert annyira befogadó vagyok.
Utoljára kóstoltam az Esthajnal 19-et, amitől egyébként legjobban féltem,
mert ez egy őszibarackkal bolondított valamilyen sör, na jó, nem valamilyen,
hanem black IPA. A barackos sörtől a hideg kiráz, ittam egyszer egy belga Mort
Subit-ot, igaz az sárgabarackos volt, de nagyon lepontoztam, szörnyű élmény
volt, hülye belgák! Azt kell mondjam, a szentandrásiak tudnak valamit, mert ez
sör egészen kiváló volt, a négyes sorozat legjobbika. Az őszibarack nem nyomja
le a barnára festett IPÁ-t, inkább valamilyen harmóniát képez vele. A keserűség
egészen IPA-szerű, ha valami hiányérzetem volt, az csak a kevés hab miatt
lehetett, de egyébként szuper volt minden. Meg is kapta a 69 pontot.
Elérhetőség a következő címen: pungorgy kukac freemail pont hu