Támogatások 2020

Ha csak egy kicsit végig gondolj

Ha csak egy kicsit végig gondoljuk, könnyen belátjuk, hiszen az alapképlet nem olyan bonyolult.
Vannak olyan ügyek, amelyek körül közmegegyezés van, hogy hasznosak a társadalomnak, ezért ezeket közpénzből támogatjuk.

Ilyen például az idősekről való gondolkodás, a gyerekek tanítása, tudásunk gyarapítása, betegek gyógyítása.

Elvileg ez utóbbihoz kapcsolódik a sport támogatása is, ha mozgunk, egészségesebbek vagyunk, ami jó nekünk, és jó a társadalomnak is, hiszen így tevékeny tagjai maradunk, és pénzt sem kell költeni ránk.

Csakhogy az idők folyamán úgy alakult, hogy a tömegsport mellett - alkalmasint helyett - elkezdtük támogatni a professzionális sportokat is.

Egyrészt mert a politika is hamar felfedezte az ebben rejlő lehetőséget. Ha egy ország, város csapata sikeres, akkor az a siker rávetül a politikusra is, ahol a csapat megállja a helyét az Európa-bajnokságon, ott a kormány sem lehet annyira rossz.

Ha egy sportoló ügyesen tud szabadrúgásból gólt csavarni, magasra ugrik, messzire tudja dobni a gerelyt, sokan érzik úgy, a közösség tagjára is vetül a dicsőségből.

De ha történetesen nem bajnok, az sem mindig baj, ki lehet menni drukkolni a barátokkal, vagy egyszerűen be lehet kapcsolni a tévét, osztozni a győzelmi élményben, vagy együtt bosszankodni a kudarcon. Néha az utóbbi is jólesik.

Kell-e támogatni a szórakozást?
Igen ám, de ez már igencsak messze van az eredeti szándéktól (emlékeztetőül: egészség megőrzése), sokkal inkább a szórakozás kategóriájába tartozik.

És rögtön adódik a kérdés: kell-e támogatni s szórakozást?

Merthogy a professzionális sportok többsége látványsport, magyarul show-business, pont mint egy Madonna-koncert, egy hollywoodi film, egy cirkuszi előadás vagy egy éjszakai mulató.

Nyilván ezeket nem kell támogatni - mondja a kedves olvasó.
Ha egy profi futballklub sikeres és sok pénzt tud termelni a tulajdonosoknak, bőkezűen tud fizetni a szórakoztató-ipari munkásainak (játékosoknak), meg tudja örvendeztetni a közönséget hétről-hétre, az dicséretes.

Ha viszont mindez nem sikerül, mert valamit elrontanak, akkor széttárjuk a kezünket. Pont úgy tárjuk szét, mint amikor nem jön össze a filmkészítőknek a történet, a zenészeknek a lemez vagy a városszéli diszkónak a bevétel.

Sajnálatos, de mi közünk van hozzá?

Mondom, az alapképlet nem olyan bonyolult.

De ha még tovább gondoljuk, akkor talán mégsem annyira egyszerű.

Mert közelebb hajolva azt vesszük észre, hogy az egészség és a show-biznisz között nincs éles vonal (utánpótlás, példakép állítás stb.), és bizony a kultúra és a szórakozás között sem. Mennyire kell támogatni egy mozit, egy színházat, egy koncertet?

A klasszikus zenét igen, a popzenét nem?

A Hamletbe kell közpénzt pénzt tenni, egy musicalbe már nem? Vagy ha az utóbbiba igen, akkor miért baj az, ha valaki a focimeccsen kapcsolódik ki, és ezt a rekreációt támogatja az állam? No de akkor miért nem támogatjuk a diszkókat vagy a kávézókat?

Szóval mégsem annyira egyszerű.

Valószínűleg másként látja a sporttámogatásokat az operarajongó és a Haladás-drukker, önök és én, kedves olvasók, de abban talán egyetérthetünk, hogy két dologra szükség lenne: racionalitásra és átláthatóságra.

No, ez az, amiben szűkén vagyunk és ezeknek hiánya miatt áll előttünk az a szörnyszülött, aminek egyik édes gyermeke a Haladás körül kialakult helyzet .

Irracionalitás, ha egy dunántúli kis faluban, a miniszterelnök házával szemben felépült az ország egyik legnagyobb (sic!) és legszebb stadionja és a hozzá tartozó hatalmas focikomplexum.

E kisugárzás hatására épült meg Szombathelyen is a 16 milliárdos, teljesen abszurd Haladás-stadion, amelyet úgy építettek meg, hogy senkinek fogalma nem volt, hogy ki és hogyan működteti majd, ahogy az sem volt szempont, hogy belerokkan-e a város.

A szombathelyi stadion olyan, mintha egy nagyon szegény, munkanélküliséggel sújtott falu ajándékba kapna egy Ferrarit. Fizetni nem kell érte, de a sofőr, a kötelező szervizköltségek, az olajcsere, a gumicsere, a garázsbérlet és még száz hasonló méregdrága kiadás a csóró falut terheli. Használni nem nagyon lehet, mert a kátyúk miatt leül az alja, benzinre sincs pénz, de a lakosok vasárnaponként megnézhetik a düledező polgármesteri hivatal előtt.

Igaz, az autókereskedő, a márkaszerviz stb. nem járt rosszul.

Ez az átláthatatlanság, a sporttámogatások zöme - a TAO-pénzektől kezdve az önkormányzati támogatásokig - egy feneketlen fekete zsákba kerül.

Mennyit keresnek a játékosok? Mennyit a menedzsment? Pontosan mi a jó fenére költik azt az irgalmatlan pénzt, amiből soha nem elég.

Ha netán tudnánk a részleteket, akkor meg tudnánk mondani, hogy jó van-e ez így, tényleg ilyen lovat akarunk-e.

Első körben az lenne a minimum, ha kiteregetnénk mindent, ha a közpénzek útját nyomon lehetne követni az utolsó forintig, sőt még annál is tovább. Ha ez lenne a minimális feltétele annak, ha már úgy döntünk, hogy támogatjuk a show-businesst.

De ez nem fog változni, nem vagyok naiv, tudom, lényegileg nem fog változni semmi.

Korábban csak kisebb-nagyobb vállalkozások, ma már egy egész iparág épül az irracionalitás kormányprogramba emelésére és normává tételére.

Ahhoz túl sok luxuslakást, fekete Audit és tengerentúli utazást lehet vásárolni a láthatatlanság köpönyegei alatt, mintsem ez megváltozzon, és bizony nem túl erős azok hangja sem, akik nagyon másként képzelnék el a sporttámogatásokat.

De minek is változtatni egy jól működő rendszeren, nem igaz?

/forrás: a nyugat.hu - aprócska javításokkal/

««       »»

Elérhetőség a következő címen: pungorgy kukac freemail pont hu